Odkrywcy przyrody - wiosenne kwiaty i wzrost rośin PDF Drukuj Email

Wiosną w Polsce zakwita wiele roślin. Rosną dziko w lasach, na łąkach w zaroślach, w górach, a niektóre są też uprawiane w ogrodach. Część wiosennych kwiatów rzadko można spotkać w ich naturalnym środowisku. Na zajęciach „Odkrywcy przyrody” w dniu 12 kwietnia uczestnicy rozmawiali o wiosennych kwiatach, także tych, którym grozi wyginięcie. Następnie wyruszyli indywidualnie w teren w poszukiwaniu wiosennych kwiatów.

Na kolejnych zajęciach uczniowie rozmawiali o etapie rozwoju rośliny, a następnie przygotowali własną hodowlę. Obserwowali wzrost fasoli przez dwa tygodnie. Zajęcia realizowane są w Szkole Podstawowej w Izdebnie Kościelnym we współpracy z Fundacją Przyjaciele Szkoły w Książenicach, sfinansowane ze środków Fundacji PZU.

Może być zdjęciem przedstawiającym kwiat, na świeżym powietrzu i tekst „Helenka Stokrotka” Może być zdjęciem przedstawiającym na świeżym powietrzu i tekst „Gabrysia Tulipan ipaz”

Może być zdjęciem przedstawiającym kwiat, na świeżym powietrzu i tekst „krokus Kuba tulipan” Może być zdjęciem przedstawiającym kwiat, na świeżym powietrzu i tekst