Zajęcia teatralne w Józefinie PDF Drukuj Email

Po feriach, w ramach zajęć zdalnych, uczestnicy zajęć teatralnych realizowanych w Szkole Podstawowej w Józefinie zapoznali się ze scenariuszem przedstawienia opracowanego przez prowadzące zajęcia, na podstawie powieści Ch. Dickensa „Opowieść Wigilijna”. Dzieci odczytywały przydzielone role ze scenariusza, obejrzały film „Opowieść Wigilijna”, w celu zaobserwowania gry aktorskiej i poznania osobowości głównych postaci.

Prowadzące omówiły charaktery wybranych bohaterów i możliwe sposoby zaprezentowania ich przez uczestników zajęć. Dzieci, starały się odzwierciedlić cechy charakterystyczne poszczególnych postaci oraz prezentowały przed kamerami ruchy sceniczne. Proponowały kostiumy, dekoracje i własne pomysły na odegranie wyznaczonych ról. Omówiły przesłanie powieści oraz podkreślały wagę Świąt Bożego Narodzenia i dobro drzemiące w każdym człowieku.

Kolejne zajęcia nadal odbywały się w trybie zdalnym - uczniowie pracowali nad technikami emisji głosu i prawidłowej dykcji. W czasie zajęć dzieci otrzymały autorski scenariusz do przedstawienia wiosennego „W poszukiwaniu Królowej Wiosny” , napisany przez p. E. Wykrotę i J. Walerysiak.  W scenariuszu znalazły się nawiązania do postaci znanych z bajek Braci Grimm, Ch. Perault oraz filmów animowanych – Shreka, Smerfów i innych.  Uczestnicy czytali role, ćwiczyli emisję głosu oraz uczyli się podkreślania humoru scenicznego. Każda z prowadzących realizowała wybrane dla swojej grupy sceny podczas zajęć on-line.

Po wyczerpaniu się możliwości pracy zdalnej nad przedstawieniem prowadzące podjęły się przygotowania dodatkowego, krótszego występu wiosennego w postaci przedstawienia scenicznego wierszy J. Brzechwy, dotyczących tematów wiosenno – przyrodniczych. Uczniowie zapoznali się z twórczością Brzechwy, rozważali nauki z niej płynące, ćwiczyli dykcję i uczyli się zabawy słowem.

Zajęcia realizowane we współpracy z Fundacją Przyjaciele Szkoły w Książenicach w ramach projektu „Poczuj, że potrafisz” sfinansowanego przez Fundację PZU.